Lesmateriaal

Vrede

Vrede is kostbaar en kwetsbaar. Vrede is geen stilstaand gegeven. We moeten er met z’n allen aan werken, elke dag. Vrede maken is niet makkelijk. Kijk maar naar alle ruzies en oorlogen die er in de wereld zijn.

Gelukkig zijn er ook veel voorbeelden van situaties waarin die conflicten worden opgelost. Doordat mensen simpelweg stoppen met vechten. Maar vaak is daar hulp en bemiddeling van derden voor nodig. Ze laten de tegenstanders met elkaar praten. Of steunen degenen die een eerlijkere samenleving willen.

Vrede is niet alleen het ontbreken van oorlog. Het betekent ook dat er gelijke rechten zijn voor iedereen en wetten die de mensen beschermen. Dat iedereen evenveel kansen heeft en toegang tot kennis en rijkdom. In een vreedzame samenleving voelen mensen zich veilig en kunnen ze zichzelf zijn.
 

Trefwoorden: vrede, werken, conflict oplossen, bemiddelen, praten, rechten, wetten, kansen,  kennis, rijkdom, veiligheid, jezelf zijn.

Zelf doen

Vrede maken is niet alleen iets voor helden, wereldleiders of mensen met een bepaald beroep. Ook jij bent belangrijk bij het realiseren van een betere wereld zonder geweld of conflicten. Wat kun je doen? Hier vind je een paar tips en ideeën van jongeren.

  1. Stop met ruzie maken.
  2. Praat met elkaar, luister naar de ander, laat elkaar uitpraten.
  3. Geef niet alleen de ander de schuld, Gilbert klas 2p2, CSV Veenendaal (Bron: Vredeseducatie)
  4. Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden, Samantha 13 jaar
  5. Tel tot 10 en denk na voordat je iets doet of zegt. Soms zijn de dingen anders dan ze lijken.
  6. Reageer alleen op wat daadwerkelijk gebeurt. Zeg geen dingen die niet waar zijn.
  7. Zoek samen naar een oplossing voor het probleem. Als jullie er niet samen uitkomen, vraag hulp.



Op sommige scholen helpen leerlingen elkaar bij het uitpraten en beëindigen van een ruzie. Zij treden op als ‘mediator’, oftewel bemiddelaar. Peer-mediation is conflictbemiddeling tussen leeftijdsgenoten (Peer is Engels voor 'gelijken'). Kijk naar het filmpje:

Rapper Bay-G, oftewel Yassin Beqqali, uit Utrecht schrijft raps over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over de Utrechtse wijk Zuilen waar hij woont en die vaak negatief in het nieuws is. Hij hoopt dat mensen met elkaar praten in plaats van ruzie maken. Debatteren via muziek, zo zegt hij. Kijk naar het filmpje: 


Trefwoorden: vredestips, mediatie, peer-mediation

terug naar overzicht