Over de Vrede van Utrecht

Vrede door dialoog

In 1713 werd de Vrede van Utrecht gesloten. De eerste duurzame wereldvrede die aan de onderhandelingstafel tot stand kwam in plaats van op het slagveld. Vrede door te praten in plaats van te vechten dus. Dat was niet alleen 300 jaar geleden in Utrecht van belang. Ook nu is het relevant dat, overal ter wereld, mensen met elkaar in gesprek gaan en blijven om conflicten op te lossen. In het project Clips voor de Vrede van Utrecht denken de leerlingen na over dit onderwerp en verbeelden hun ideeën hierover in een animatieclip.

Feest!

Tijdens de onderhandelingen vonden er allerlei culturele activiteiten plaats, die bijgedragen hebben aan een goede sfeer en een succesvol resultaat. In 2013 herdenkt Utrecht de 300ste verjaardag van deze unieke gebeurtenis met een cultureel en educatief programma voor jong en oud. Iedereen kan meedoen! Ook nu al organiseert Vrede van Utrecht met haar partners regelmatig culturele activiteiten voor jongeren. Zoals bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival, de Beschaving, Soestvrijstaal of Exchanging Playgrounds met hiphoppers, breakers, poppers en andere dansstijlen uit Liverpool, Antwerpen en Amsterdam. Kijk in de agenda voor alle events die komen gaan. 

Utrecht Principles

Respect voor elkaar, samen delen, samen spelen zijn de regels voor een vreedzame samenleving die Stichting Vrede van Utrecht samen met de Universiteit van Utrecht heeft bedacht. Ze hebben het in hele deftige woorden opgeschreven:

  • respect voor culturele, etnische en religieuze diversiteit
  • de kracht van kunst en cultuur voor sociale duurzaamheid
  • uitwisseling van kennis ten behoeve van maatschappelijke samenhang en vernieuwing

 

De Vrede van Utrecht

Feest!

The Utrecht Principles