Lesmateriaal

Het is belangrijk om afspraken te maken met elkaar. Regels waar iedereen zich aan moet houden. En rechten die voor iedereen gelden en waar iedereen een beroep op kan doen. Niet discrimineren bijvoorbeeld. Elkaar respecteren zoals je bent, met alle verschillen die daarbij horen. Dat je niet gaat vechten als er iets gebeurt wat je niet leuk vindt of niet wilt. Het is beter erover te praten. 

Het is belangrijk dat deze afspraken gezamenlijk worden gemaakt en niet door een persoon of een groep aan de anderen worden opgelegd. Iedereen mag meedenken en beslissen. Elke stem telt. Als iedereen zich aan de regels houdt, is het makkelijker om de vrede te bewaren.

Jouw vredesverdrag

Wat denk jij? Wat zijn jouw regels voor vrede? Wat vind jij belangrijk voor een vreedzame samenleving. Zonder welke drie ingrediënten is er volgens jouw geen vrede voor iedereen in de wereld mogelijk? Wat vinden andere mensen hiervan?

 ‘Nooit meer oorlog. Dat zou natuurlijk mooi zijn, maar oorlog staat wel heel ver van me af. Ik denk er niet zo veel aan. Wat ik ervoor over zou hebben? Ik zou het echt niet weten. Een paar weken gamen misschien?’ Rein, 12 jaar, school: VMBO St. Gregorius College.

“Wat zeg je? De wereldvrede? Dat is nou niet iets waar ik me dagelijks mee bezighoud. Ik vind vrede wel belangrijk natuurlijk, maar het is moeilijk te zeggen wat ik er voor over zou hebben. Als er nooit meer oorlog zou zijn, zou ik wel een maand zonder make-up willen lopen. Voor mij is dat bijzonder, want ik ga nooit zonder mascara de deur uit.” Kitty, 19 jaar, school: ROC richting Handel

"Dat er vrede komt in de wereld vind ik echt enorm belangrijk. Ik zou er héél, héél veel geld voor over hebben. Ik ben net vandaag begonnen in deze supermarkt en sta er met gemak mijn eerste maandsalaris voor af, waarschijnlijk wel meer.”  Yasmina , 16 jaar, school: VMBO, richting Handel

Jongeren in de wijk Delftwijk uit Haarlem maakten samen afspraken over het voorkomen van overlast

  • Als je ergens gaat chillen/hangen, let op het geluid.
  • Ruim je troep even op, dan hebben ze ook niets om te zeuren.
  • Ook al vind je het onzin wat de politie zegt, blijf gewoon beleefd.
  • Zoek een spot om te chillen waar niet zoveel mensen wonen, bijvoorbeeld het park
  • Word je weggestuurd van een spot, ga niet moeilijk doen, maar ga gewoon.
  • Ga niet roepen of schreeuwen naar voorbijgangers, want deze kunnen ook de politie waarschuwen.

Trefwoorden: vredesverdrag, afspraken, wereldvrede

The Utrecht Principles

Respect voor elkaar, samen delen, samen spelen zijn de regels voor een vreedzame samenleving die Stichting Vrede van Utrecht samen met de Universiteit van Utrecht heeft bedacht. Ze hebben het in hele deftige woorden opgeschreven:

  • Respect voor culturele, etnische en religieuze diversiteit
  • De kracht van kunst en cultuur voor sociale duurzaamheid
  • Uitwisseling van kennis ten behoeve van maatschappelijke samenhang en vernieuwing

Gelukkig is er ook een mooi filmpje over gemaakt:


Trefwoorden:
afspraken, The Utrecht Principles, respect, samen spelen en delen.

terug naar overzicht

The Utrecht Principles